V ceně zájezdů je stravování zahrnuto jen částečně.
Při noclezích v hotelech a penzionech bývá v ceně pouze snídaně.
Obědy a večeře v ceně nejsou. Chutě jsou různé, a tak necháváme rozhodování o způsobu stravování
na každém účastníkovi zájezdu.
Na oběd buď zastavujeme v restauraci, nebo nakupujeme jídlo na cestu sebou. Večer ve větších městech
navštěvujeme restaurace, v menších místech obvykle využíváme nabídky hotelu, v němž jsme ubytováni.
Při táboření je většinou v ceně polopenze nebo plná penze, k večeřím podáváme i kvalitní dehydratovanou stravu Travellunch.
U poznávacích zájezdů je tedy standardem snídaně.
U trekingu je standard snídaně mimo hory či v místě s restaurací a polopenze či plná penze v horách.
Ománská kuchyně je pro cizince ukryta za zdmi ománských domů. Ománské restaurace a jídelny ovládla kuchyně indického subkontinentu na ománský způsob.
V Muscatu je velký výběr dobrých restaurací s mezinárodní kuchyní. V menších městech budeme vybírat mezi malými indickými
restauracemi nabízejícími jednoduchá, levná a chutná menu a mezi stravováním v hotelech, které večeře obvykle nabízejí ve formě bufetu s orientální i evropskou nabídkou.
Při táboření budeme využívat i nabídky předpřipravených či hotových jídel dovezených z ománských zařízení TAKE AWAY a dehydratovanou stravu Travellunch.
Sokotránská kuchyně je založena na tradiční produkci - na rybách, kozím masu a datlích. Místní produkci obilovin už před řadou desetiletí nahradila dovážená rýže. V restauracích
v Hadíbu se ale setkáte převážně s kuchyní pevninského Jemenu, včetně jídel jako je salta, fahsa a chleba rašúš.
Naprostou většinu restaurací tu totiž provozují přistěhovalci z pevniny. Skoro celou dobu zájezdu však strávíme mimo Hadibo, kde žádné restaurace nejsou
a na tábořištích nám bude vařit sokotránský kuchař s pomocníky. Kromě již zmíněných místních potravinjídelníček doplní hlavně kuřecí maso, těstoviny, saláty a ovoce.
Při poznávacích zájezdech se standardem místním kuchařem připravovaná plná penze, při trekingu pak polopenze.
Kapverdská kuchyně je západoafrická kuchyně silně ovlivněná kuchyní portugalskou a evropskou. Evropanům tu chutná. Maso, ryby, sladké brambory, zelenina,
luštěniny, rýže jsou běžnou součástí poměrně bohatých menu, která servírují k večeři v horských penzionech. V přímořských městečkách je dostatečný výběr
kvalitních restaurací. K obědu na cestu na trek je možné si v penzionech objednat vařené domácí jídlo v plastové nádobě.
Aktualizováno: leden 2024
RNDr. Pavel Kumpán - Geos travel, cestovní kancelář Voroněžská 20, Praha 10, www.zakavkazsko.cz, www.jemen.cz, info@jemen.cz